top of page

LA RELIGIÓ ISLÀMICA

L’islam és una religió abrahàmica monoteista practicada pels musulmans. El seu déu és Al·là, el seu profeta Mahoma i el seu llibre sagrat és l'Alcorà. La religió apareix amb la predicció de Mahoma l’any 622 a la Meca (l’actual Aràbia Saudita) i és practicada segons un estudi del Centre de Investigacions Pew fet l'any 2011 per 1.8000 milions de persones. Es tracta de la segona religió més gran del món, darrere del cristianisme perquè en tots els països del món, a excepció de l’estat del Vaticà, existeix població musulmana, i en el 50 % d’aquest l’islam és la religió més practicada. Els països musulmans amb major percentatge de població musulmana es troben al nord i centre d’Àfrica en Orient Mitjà, Orient Pròxim i en el sud del sud-est asiàtic.

Què és l'ISLAM?

Gràfic 1.png
Captura de Pantalla 2021-01-08 a les 22.
Captura de Pantalla 2021-01-08 a les 22.

ACLARACIÓ DE TERMES

En la religió islàmica existeixen diferents termes que se solen confondre. La població occidental i sobretot els seus mitjans de comunicació utilitzen normalment termes que no es corresponen a la seva definició. Per aquest motiu, doncs, s’ha elaborat una llista que aclara aquesta confusió:

 

ISLAM

Tracta de la religió abrahàmica monoteista practicada pels musulmans.

ÀRAB

Aquest terme fa referència a una cultura comuna que té a veure amb els avantpassats, les tradicions i l’idioma. No té res a veure amb la religió perquè una persona àrab pot ser cristiana.

MUSULMA/NA

Una persona musulmana és la practicant de la religió islàmica que no ha de provenir necessàriament d’un poble àrab, ja que cadascú es lliure d’escollir la religió que vol practicar. El 80% dels musulmans, per exemple, no tenen l'àrab com a llengua principal. 

ISLAMISME

Aquest és el terme que més confusió genera. La seva accepció més popular és la que fa referència a una ideologia que neix del fonamentalisme islàmic, és a dir, de l’actitud contrària a les pràctiques essencials de la religió. Els mitjans de comunicació són els culpables de la popularització d’aquest terme al parlar d’“islamisme radical” per a referir-se a la ideologia política proclamada pels gihadistes (un terme desenvolupat a Occident per a referir-se a la tendència ideològica radical que dona suport a la guerra santa i a l’ús de pràctiques radicals com el terrorisme). Són molt doncs els musulmans que lluiten cada dia per a desvincular aquest concepte, perquè el gihadisme el que proclama és la gihad en nom d’Al·là. Realment el terme islamisme fa referència a les creences i preceptes de la religió islàmica. No s’ha de confondre, doncs, el terme islamista utilitat pels mitjans de comunicació que fa referència a les persones partidàries de l’integrisme musulmà, aquesta actitud contrària, amb les persones practicants de l’islam que, com ja hem definit, són musulmans. 

PRINCIPALS PRÀCTIQUES RELIGIOSES

L’islam en ser una religió s’estructura entorn d’un conjunt de pràctiques que els seus seguidors han de realitzar. Però per conèixer més a fons quines són aquestes pràctiques i com afecten el dia a dia dels practicants vam preguntar a totes les testimonis quines pràctiques generals seguien. 

Yousra.jpg
00:00 / 00:39
marwa.jpeg
00:00 / 01:03
emmi.jpg
00:00 / 00:16
ZAINAB.jpg
00:00 / 00:24
Hasna.png
00:00 / 00:38

DIFERÈNCIES ENTRE LES PRÀCITQUES A ESPANYA I A DIFERENTS PAÏSOS ISLÀMICS

Aquestes pràctiques, segurament no són iguals en un país com el nostre on la religió majoritària és el cristianisme, que en un país amb l’islam com a religió principal. Per conèixer si existia alguna diferència en aquest aspecte, vam preguntar a les noies quines diferències creien que existia entre les pràctiques de la religió que es podien fer en un país com Espanya i en un país on la religió islàmica sigui la principal.

Kaoutar
00:00 / 00:14
Yasmin
00:00 / 00:24
Youssra
00:00 / 00:20
Fatima i Naoual
00:00 / 01:27
Zainab
00:00 / 01:04
Marwa
00:00 / 01:43

En definitiva, el que és diferent és el sentiment de comunitat i la comoditat que tens d’expressar aquest sentiment en públic amb les festes i celebracions. A escala de fe no existeix cap diferències perquè la religió depèn de com tu la sentis i això és independent del país on la practiquis perquè la fas teva. 

bottom of page